Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opsturen rijbewijs ivm rijverbod in Duitsland

Vraag gesteld door op 3 december 2020

Afgelopen zomer hebben we op vakantie in Duitsland een snelheidsovertreding begaan. Na bevestiging hiervan hebben we nu een Bussgeldbescheid mit Fahrverbod ontvangen. Deze is geheel in het Duits. Ik begrijp eruit dat we de boete moeten betalen én het rijbewijs moeten opsturen in verband met het rijverbod.
De boete hebben we inmiddels voldaan.
Het rijverbod geldt volgens mij alleen in Duitsland. Maar wanneer we het rijbewijs opsturen en we deze dus niet in ons bezit hebben, betekent dit dat we in NL ook niet mogen autorijden?
Hoe gaat dit in de praktijk?
Moet het originele rijbewijs worden opgestuurd? Zo ja, hoe lang duurt het voordat we deze terug ontvangen? Het rijverbod geldt voor 1 maand.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

 

U hebt een boete gekregen voor een verkeersovertreding in Duitsland. Daarnaast hebt u tevens een rijverbod gekregen. U vraagt of u uw rijbewijs moet opsturen en of u  in Nederland kunt rijden. 

U kunt het beste bij de Bussgeldstelle informeren of u uw rijbewijs moet opsturen of dat de aantekening van het rijverbod op uw rijbewijs ook op een andere manier kan. Een algemene regel is hiervoor niet te geven, omdat de procedures per Bussgeldstelle verschillen. Zie voor de contactgegevens van de Bussgeldstelle het Bussgeldbescheid dat u hebt ontvangen.

Hoewel het rijverbod alleen geldt voor Duitsland, kunt u ook in Nederland niet autorijden als u het rijbewijs moet opsturen. U moet immers een geldig rijbewijs kunnen tonen. 

Voor meer informatie over een boete uit Duitsland kunt u terecht op onze website