Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor auto verzuipen

Vraag gesteld door op 30 november 2020

Gisteren wilde mijn auto (Peugeot 205 1.1i XE Accent ‘92) niet starten. Mijn buurman schoot me te hulp en hij vertelde dat ik mijn motor had verzopen. Wat is dat? Hoe heb ik dat gedaan? En hoe kan ik dat in het vervolg voorkomen? Op internet lees ik namelijk tegenstrijdige verhalen hoe je de auto het beste kan starten. Ik had de auto een week niet gebruikt en ik houd standaard de koppeling helemaal ingedrukt met het starten.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U kreeg de motor van uw Peugeot 205 niet aan de praat. Vermoedelijk wilde de motor wel starten maar niet aanslaan. Een 'verzopen' motor ontstaat als de benzine in de motor niet wordt verbrand tijdens de start. Dat kan ook een gevolg zijn van een veel te rijk mengsel. De bougie wordt dan te vochtig en kan de brandstof niet meer ontsteken. Ik vraag me overigens af of dat ook het geval was. Er kan ook een andere oorzaak zijn voor het niet aanslaan van de motor. 

Het heeft de voorkeur om met ingetrapte koppeling de motor te starten, al maakt het voor het aanslaan niet uit. En bij een injectiemotor zoals deze auto heeft, moet u geen gas geven tijdens het starten.