Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

LED koplampen, geaccepteerde ergernis?

Vraag gesteld door op 25 november 2020

Wanneer ik op de ANWB site zoek naar eerdere vragen over oogverblindende koplampen, geven de meeste 'experts' als antwoord dat het om verkeerd afgestelde of after market lampen gaat. Neen, het grootste probleem zijn juist hagelnieuwe Tesla's, Volvo's en vanochtend ook een kleine Kia.

Bovendien stammen de reacties uit 2018 en 2019.
Heeft de ANWB zich erbij neergelegd dat moderne verlichting '3x zo fel als de zon' een noodzakelijk kwaad is waar niets aan gedaan kan of moet worden?
Ik ben van mening dat wanneer je als automobilist dergelijke verlichting nodig hebt, je te blind bent om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen.

Het is toch van te zotte dat je de deur niet meer uit kunt zonder een zonnebril op te zetten (of het nu dag of nacht is)?
Ja, de binnenspiegel staat al nagenoeg in de anti-verblindstand. En nee, dat dimt niet genoeg.
Wanneer komen de anti-verblind-buitenspiegels?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U ervaart veel moderne autoverlichting als verblindend.

Het is zeker niet zo dat alleen aftermarket verlichting en verkeerde afstelling de voornaamste oorzaak is voor verblindende verlichting. Koplampen worden steeds feller, vandaar ook een vorig jaar verricht gezamenlijk onderzoek met zusterclubs uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Op deze pagina leest u ook dat de lichtintensiteit onze aandacht heeft, maar ook de koplampconstructie die mede verantwoordelijk is voor dit vervelende verschijnsel.

Op diezelfde pagina vindt u ook de link naar het betreffende onderzoek, waar het dus aan schort mét onze aanbevelingen. Het is dus zeker niet zo dat we ons erbij neerleggen en heeft het óók bij onze zusterclubs de nodige aandacht.