Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Krakend onderstel Audi A3

Vraag gesteld door op 2 december 2020

Ik rijd in een Audi A3 8V Limousine uit 2016 met 56.000KM op de teller, de nieuwwaarde van deze auto was destijds meer dan €50.000,-. Sinds het kouder wordt kraakt het onderstel enorm bij hobbels. Mijn vorige auto (Chevrolet Cruze '09 met 130.000KM op de teller) had een nieuwwaarde van €25.000,- en die had nooit dit soort geluiden. Moet ik accepteren dat een luxe automerk wel kraakt en een "budget" niet of kan ik eisen dat Audi dit probleem op hun kosten verhelpt?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U spreekt uw ongenoegen uit over het krakende onderstel van uw Audi A3, terwijl uw vorige auto van een lagere prijsklasse dit nooit heeft gehad.

Ik denk dat het hier gaat om gekraak dat ontstaat bij het nemen van oneffenheden in het wegdek. Dat is nagenoeg altijd het bijgeluid van knarsende stabilisatorrubbers waar uw dealer best iets aan kan doen.

Het geluid is verder onschuldig maar kan ik me voorstellen dat u dat niet verwacht bij een auto met de Audi status. Op andere fronten zult u ongetwijfeld wél het verschil merken met uw vorige auto en is het naar mijn mening niet terecht dat u uw Audi vanwege dit verschijnsel zo'n negatief oordeel toedicht. Ik ben het zeker wél over eens dat de dealer een kosteloze oplossing moet aanbieden. Het is een non conform verschijnsel en heeft niets te maken met gebruikersslijtage of onderhoud. Een paar nieuwe stabilisatorrubbers kost hun de kop niet en levert hopelijk weer een tevreden Audi klant op.