Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is plug in Hybride beter dan Hybride

Vraag gesteld door op 2 december 2020

Ik zou graag willen weten wat de voor- en nadelen van plug-in hybride auto tov. gewone hybride auto en of je inderdaad beter een hybride auto koopt ipv. gewone auto.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat het wezenlijke verschil is tussen een ''gewone'' hybride en de plug-in versie.

Hybride auto’s zijn modellen met zowel een verbrandingsmotor als ook elektrische aandrijving. Een gewone hybrideauto heeft een relatief kleine accu die tijdens het rijden door de verbrandingsmotor en door teruggewonnen remenergie wordt opgeladen. Door de elektromotor op slimme momenten alleen te laten werken of de verbrandingsmotor te helpen, kun je onderaan de streep zuiniger rijden. Dat voordeel is er absoluut t.o.v. de traditionele auto met verbrandingsmotor. Een hybride is eigenlijk voor iedereen inmiddels wel een passend alternatief om zonder praktische bezwaren of nadelen een gunstiger verbruik en uitstoot te realiseren. Het enige aandachtspunt is de opgegeven maximale aanhangwagenmassa dat bij een hybride ook weleens 0 of té beperkt om bijvoorbeeld de gewenste caravan of aanhanger te mogen trekken. Dat geldt ook voor de plug-in versies.

Plug-in hybrides zijn er zowel met een benzine- als met een dieselmotor. Net als reguliere dieselauto’s, zijn plug-in hybrides met dieselmotor vooral interessant als je op jaarbasis heel veel kilometers maakt. Je betaalt minder voor de brandstof, maar de motorrijtuigenbelasting (MRB) is fors hoger. Een PHEV met benzinemotor kan al bij veel minder kilometers interessant zijn. De meerprijs van een nieuwe of gebruikte plug-in hybride verdien je veel sneller terug door het lage brandstofverbruik. Hoe snel je dit terugverdient hangt wel sterk af van het percentage dat je elektrisch kunt rijden (lange versus korte ritten) en hoe consequent je de accu oplaadt. Een bijkomend voordeel van de semi-elektrische plug-in (PHEV) met 1-50 g/km CO2 uitstoot is dat daar een gereduceerd MRB tarief geldt t/m 2025. Daarna betaal je het volle tarief, zoals dat al een poosje geldt voor de traditionele hybride. Dat zijn dus de belangrijkste onderlinge verschillen.

Voor meer aanvullende info zoals o.a. de laadkosten bij een plug-in versie zie onze pagina; Plug-in hybride: brandstof én een stekker.