Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ford Ka

Vraag gesteld door op 30 november 2020

Kan een Ford Ka kopen van 2006 met zo,n 100.000km op de teller. Waar moet ik dan speciaal op letten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Ford Ka met een tellerstand van 100.000 km. U vraagt waar u speciaal op moet letten.

Allereerst uiteraard of de vraagprijs redelijk is volgens de ANWB Koerslijst. Vermoedelijk doelt u ook op technische aandachtspunten. De Wegenwacht meldt op basis van eigen ervaringen daar het volgende over:

Dit vindt de Wegenwacht
Deze Ka is technisch vrij eenvoudig en er gaat in de regel niet veel mis mee. De meeste euvels zijn elektronisch. Zo komt het voor dat de motor stopt als het licht wordt ingeschakeld. Dat komt door een los massacontact bij het linkerachterlicht, waarop ook de brandstofpomp zit aangesloten. Een onregelmatig lopende motor kan worden veroorzaakt door een doorgeschuurde draad naar de lambdasonde. Diverse elektrische storingen zijn te herleiden naar een los massacontact bij de accu. In de centrale vergrendeling kan sluiting ontstaan. Als de zekering eruit is, kunnen de deuren gewoon worden afgesloten. Bij onzachte aanraking van bijvoorbeeld een stoeprand, start de motor niet vanwege een geactiveerde botsschakelaar. Kwestie van resetten. Al deze euvels lost de Wegenwacht ter plekke op.

 

De kilometerstand is na 14 jaar gebruik zeer bescheiden en mag u wat dat betreft nog de nodige gebruiksjaren verwachten. Deze Ford Ka is wel min of meer berucht om overmatig veel roest, ook op plekken waar u het niet altijd kunt waarnemen. Zorg dus dat u enigszins een beeld heeft van het onderhoud en of dat ook trouw is uitgevoerd. Verder is het ook van belang dat de auto bij aflevering meteen een nieuwe APK meekrijgt. Maak een uitvoerige proefrit en leg eventuele afspraken over geconstateerde gebreken ook vast in het koopcontract en dat deze bij aflevering ook verholpen dienen te zijn. Bijvoorbeeld banden die binnenkort aan vervanging toe zijn. Soms lukt het een nieuw setje bij de koop erbij te bedingen terwijl dit achteraf een kansloze missie wordt.