Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Falken Eurowinter HS01 links- en rechtsdraaiend

Vraag gesteld door B. Ljevar op 29 november 2020

Ik heb een nieuw set Falken Eurowinter HS01 banden gekocht. De banden zijn nog niet gemonteerd op de velgen, omdat ik de vraagtekens heb bij deze aankoop. Ik hoop dat de ANWB experts mij kunnen helpen want jullie zijn al bekend met deze banden (die een aantal keer vertegenwoordigd zijn geweest in de ANWB winterbandentest).

Probleemstelling:
Omdat alle 4 banden exact identiek zijn, vraag ik me af of de leverancier een fout heeft gemaakt bij deze levering.
Ik zal het even uitleggen waarom ik denk zo...

Als ik de markeringen bekijk aan de zijden van de band(en) dan zie ik het volgende:
Falken   ROTATION\=-   M+S *   EUROWINTER HS01 SUV   225/55R19 99H (aan de linkerzijde van de band)
Falken   ROTATION\=-   M+S *   EUROWINTER HS01 SUV   225/55R19 99H   AHT4 DMFR2420   E11 021357 SWR2 0214912 (aan de rechterzijde van de band)

Daarnaast staat er ook een gele stip (diameter ca. 1 cm) aan de rechterzijde van de band. (ik heb geleerd dat de band daar wat lichter is, daarom moet de stip dichtbij de ventiel staan, omdat de velg daar wat zwaarder is, i.v.m. het balanceren van de wiel). Voorlopig beschouw ik de gele stip niet relevant voor deze discussie (misschien wel onterecht).

Wegens deze asymmetrische afbeelding van de markeringen ontstaat er de volgende dilemma: De banden die aan de rechterkant van de auto komen te staan, zullen een volledig zichtbare markering hebben, inclusief AHT4 code en E11 nummer (en de gele stip). De AHT4 code en E11 nummer (en de gele stip) zullen niet zichtbaar zijn op de banden die aan de linkerkant van de auto komen te staan (tenzij de verplichte draairichting wordt genegeerd). Ik vind dit vreemd (om een deel van de markeringen te verbergen).

Op de zomer banden die nu op mijn auto staan, zie ik de E11 nummer en V4T4 code aan de beide kanten van de voertuig. Daarom verwacht ik dat hetzelfde geldt ook voor de winterbanden. Dus volledige markering zou zichtbaar moeten zijn aan de beide kanten van de voertuig. In dit geval kan dat bereikt worden alleen door de banden aan de linkerzijde in de tegenovergestelde richting te laten draaien dan de (op de band) aangegeven rotatie richting.

Hierdoor trek ik de volgende conclusie: De bandenleverancier heeft waarschijnlijk een fout gemaakt. Ze hebben mij 4 rechtse banden verkocht, in plaats van de twee linkse en twee rechtse banden.

Vragen:
ANWB team, wat zijn jullie ervaringen met het aanschaf en montage van de Falken Eurowinter HS01 op je testvoertuig?

Welke van deze twee stellingen is juist?
A) Falken produceert winterbanden voor de linkerkant en de rechterkant van de voertuig die exact spiegelbeeld van elkaar zijn.
B) Falken produceert maar een vorm van de band die zowel aan de linkerkant als de rechterkant gemonteerd kan worden.

 

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U vraagt of er een linker en rechter uitvoering bestaat van de door u gekochte winterbanden.

Ik heb nog even de foto's van onze testbanden bekeken en ook daar heeft de Falken Eurowinter HS01 aan één kant de uitgebreide omschrijving (in relatief klein, zwart opschrift) en de gele stip. Aan de andere kant zijn de opschriften op de band beknopter. Aan beide zijde is er een draairichting aangegeven én er is geen melding van inside en outside of iets anders dat duidt op een linker en rechter uitvoering.

Wij maken daaruit op dat er maar één uitvoering van deze band is, die zowel links als rechts gemonteerd kan worden zolang de voorgeschreven draairichting maar gerespecteerd wordt. Verder denken wij dat het vooral van belang is dat u vier identieke banden heeft gekregen, dus van dezelfde productieserie (en leeftijd).