Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan

Vraag gesteld door op 28 november 2020

Leuk alle adviezen en promoten van elektrisch aangedreven auto’s, maar ik wil een caravan van ca. 1400kg beladen kunnen trekken!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Veel leden vragen zich net als u af of het door de komst van de elektrische auto straks nog wel mogelijk om met een caravan op vakantie te gaan.

Op dit moment zijn er een aantal volledig elektrische auto’s die een zware caravan kunnen trekken: de Audi e-Tron, Mercedes-Benz EQC, Polestar 2, Tesla Model X en de elektrische variant van de Volvo XC40. Die zitten wel in de hogere prijsklasse, maar er komen steeds meer elektrische auto's die wat mogen trekken.

De actieradius zal met caravan of aanhanger aanmerkelijk kleiner worden, waardoor grote afstanden overbruggen een uitdaging wordt. De elektrische auto en met name de accutechniek is echter nog volop in ontwikkeling en de verwachting is dat de elektrische auto van de toekomst voldoende actieradius zal hebben om een geschikte caravantrekker te worden.

Met de huidige plannen zijn benzine- en dieselauto’s tot 2030 leverbaar en met een gemiddelde levensduur van zo’n 18 jaar zijn deze voorlopig nog niet uit het straatbeeld verdwenen. Tegen die tijd zullen er, als de markt er om blijft vragen, ongetwijfeld ook nog auto’s zijn die een caravan mogen en kunnen trekken. Of dat dan alleen elektrische auto’s zullen zijn of dat bijvoorbeeld waterstof hier een grote rol gaat krijgen valt nog niet te zeggen. In de overgangsperiode zullen er eerst nog veel (plug-in) hybride auto’s op de markt komen.