Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzinevulpijp

Vraag gesteld door R. de Wolf op 25 november 2020

Ben eigenaar van een Toyata Carola hatchback uit 2001. Deze auto diende voor 1-9-2020 APK gekeurd zijn. Tijdens de APK keuring kwam er aan het licht dat de bezinevulpijp vervangen dient te worden. De garage kan echter geen onderdeel vinden. Nu heb ik al verzoeken ingediend op de volgende websites; onderdelenzoeker.nl,herbruik.be en een Duitse site voor 2e hands onderdelen. Na 1,5 maand heb ik echter niet het onderdeel kunnen vinden/bemachtigen.

Nu is dit mijn eerste auto maar ik wat dien ik nu te doen? De waarde van mijn auto zal niet al te hoog zijn maar heb de afgelopen jaren behoorlijk wat onderhoudt aan de auto laten plegen. Zo heb ik de afgelopen 2 jaren toch zo'n 1400 euro nog in de auto geïnvesteerd.

Nu zit ik met mijn handen in mijn haar, wat kan ik nog doen? Dien ik mijn auto af te laten keuren als ik niet aan het onderdeel kan komen? Zijn er nog mogelijkheden want zelf ben ik een beetje door de opties heen. Of zegt u dat ik die auto beter naar de schroot kan brengen als ik het onderdeel niet kan bemachtigen. Graag ontvang ik uw advies hierin.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Toyota Corolla heeft een lekkende benzine vulpijp en heeft de APK niet gehaald en is de vervaldatum inmiddels verstreken.

Misschien zou u nog een poging kunnen doen om deze Toyota (gebruikte) onderdelen leverancier te raadplegen. Hij heeft in ieder geval gebruikte tanks en lijkt het me ook niet onlogisch dat een vulpijp ook aanwezig zou moeten zijn. Dit bedrijf kan eventueel ook de montage verzorgen of met u meedenken om uw auto toch weer goedgekeurd en legaal aan het verkeer te laten deelnemen. Want het zou zonde zijn wanneer alléén om dit euvel een verder prima auto naar de schroothoop zou moeten. 

Wanneer een oplossing voorlopig nog op zich laat wachten zou u kunnen overwegen de auto te schorsen. Wanneer de APK van je auto is verlopen en je de auto niet schorst, dan kun je (na twee maanden) een boete krijgen van 140 euro en 9 euro administratiekosten. Voor meer info én het regelen van de schorsing, zie de pagina Schorsing online aanvragen