Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto in BOVAG garage gekocht

Vraag gesteld door J. Kruijt op 1 december 2020

ik heb een Peugeot 107 gekocht bij een Bovag garage. Ik heb daar 4.345,00 euro voor betaald. De auto is uit 2009 en heeft 100.000 km op de teller. Ik bezit de auto nu drie weken en ik heb pas een keer getankt. Nu echter schakelt de auto niet meer en begrijp ik van de garage dat ik geen recht/aanspraak op garantie heb. Is dat zo? en heeft u adviezen om er met de garage op een niet juridische manier uit te komen?
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Ongeveer drie weken geleden heeft u een Peugeot 107 uit 2009 gekocht bij een Bovag garage. De auto heeft 100.000 km gelopen. Nu schakelt de auto niet meer en van de garage begrijpt u dat u geen aanspraak kunt maken op garantie. U vraagt advies over hoe te handelen.

Non conformiteit en wettelijke garantie
Ook als u de auto zonder garantie koopt mag u als consument redelijke verwachtingen hebben van deze auto. U mag in ieder geval verwachten dat de auto enige tijd geschikt is voor normaal gebruik. Kunt u aantonen dat de auto niet de eigenschappen heeft die u op grond van de overeenkomst mocht verwachten dan kunt u van de verkoper herstel of vervanging eisen. Dit noem je ook wel het conformiteitsvereiste. De verwachtingen worden wel medebepaald door onder andere de leeftijd van de auto, prijs, gebruik en kilometerstand.

Bewijs
Als zich binnen 6 maanden na de aankoop een gebrek voordoet dan ligt de bewijslast bij de 'professionele' verkoper. De wet gaat er dan vanuit dat het gebrek al bij de aankoop aanwezig was. 

Conclusie
Los van de garantie kunt u een beroep doen op non-conformiteit en dient u de verkoper in de gelegenheid te stellen om de auto te herstellen. Nu de auto na 3 weken al niet meer schakelt kunt u dus aanspraak maken op non-conformiteit oftewel de wettelijke garantie. Tenzij de professionele verkoper kan aantonen dat het gebrek is ontstaan door verkeerd handelen van uw kant.

Meer informatie over klachten na aankoop en het stappenplan, vindt u op onze website.