Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu vervangen of opladen met oplader

Vraag gesteld door L. van Rietschoten op 4 december 2020

Mijn auto Opel Karl ***

Vraag over zelf accu vervangen.  Auto heeft start stop systeem.

Bij vervanging accu moet volgens deskundigen de accu opnieuw ingeleerd worden.  Vraag: gebeurt dit automatisch onder het rijden of dien ik daarvoor naar mijn Opel dealer te gaan? Geldt dit ook wanneer ik de bestaande accu los koppel  om op te laden met de oplader en daarna weer op zijn plaats in de auto terug zet?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Opel Karl en u heeft begrepen dat een nieuwe accu ingeleerd moet worden.

Het klopt dat bij het vervangen van een accu bij een auto met een start/stop systeem deze ook ingeleerd moet worden.
Bij sommige auto's volstaat het ook, om na vervanging, een onafgebroken rit van pakweg 20-30 minuten te maken, maar niet bij elke auto werkt dit.

Ook het loskoppelen van de accu en die er weer inzetten kan soms problemen geven, dit is niet aan te raden zonder de juiste apparatuur. Uiteraard kan het opladen van de accu, als deze in de auto zit, geen kwaad.

Wilt u geen enkel risico lopen met deze systemen dan is het aan te raden om de accu door een professional te laten vervangen. Het hoeft niet zo te zijn dat dit alleen bij de Opel dealer op de juiste manier gedaan kan worden, een goede universele garage met de juiste apparatuur moet het ook kunnen doen.

Uiteraard heeft de Opel dealer sowieso de juiste apparatuur en mag u er vanuit gaan dat ze precies weten welke handelingen nodig zijn. De accu zelf vervangen zonder apparatuur is niet aan te raden.