Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is dat rare geluid?

Vraag gesteld door op 20 november 2020

Ik heb een opel corsa bouwjaar 2010, sinds vandaag hoor ik bij de start een ratelend geluid wat zo'n 2 seconden duurt, ook slaat bij de start de benzine meter terug naar 0 en vervolgens weer naar het juiste niveau (ook binnen die 2 seconden). Nu lees ik iets over de distributieketting maar kan mij niet vinden in de verhalen en bijbehorende symptomen. Kan het aan de startmotor liggen of eventueel gewoon aan de buiten temperatuur?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij de start hoort u gedurende twee seconden een ratelend geluid en gaat ook tegelijk de benzinemeter naar 0.

U refereert aan de distributieketting, maar ik probeer toch ook de link te leggen met de benzinemeter. Het lijkt mij dat u het ratelende geluid hoort voordat de motor aanslaat. Dus tijdens het starten. Dat doet mij denken aan een slecht contact waardoor je een ratelende starmotor zou kunnen waarnemen en dat slechte contact óók de benzinemeter op 0 zet. 

De Wegenwacht meldt dat er bij deze generatie sprake kan zijn van diverse elektronische storingen, die kunnen worden teruggevoerd op slechte massacontacten. Als duidelijk is om welk contact het gaat, is dat een kwestie van vastzetten, al is het lastig om erbij te kunnen. Mijn vermoeden gaat ook in die richting omdat ik niet de indruk heb dat er bijgeluiden hoorbaar zijn wanneer u met draaiende motor wegrijdt. Het lijkt alleen tijdens het starten te ontstaan, dus denk ik aan het bovenstaande. Slechte (massa) contacten dus, maar dat kan bijvoorbeeld ook van de accu zijn. Uiteraard is nader onderzoek noodzakelijk, maar ik denk in die richting.