Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ventilatie/airco ruikt naar azijn

Vraag gesteld door op 16 november 2020

Ik heb een Ford Fiesta uit 2012 met een airco. Sinds de zomer komt het regelmatig voor dat als de auto stil gestaan heeft en de auto wordt gestart er een azijn lucht uit de ventilatie/airco komt. Dit gebeurt nog regelmatig vooral als ik een stukje gereden heb en de auto even uitzet en dan na aantal minuten weer start, ook nu de buiten temperatuur lager is. De azijn lucht verdwijnt al redelijk snel weer daarna.
De auto heeft voor de zomer een grote beurt gehad inclusief filters. Tevens is de airco op nieuw gevuld voor de zomer. Mijn vragen zijn hoe dit komt, hoe kom ik van er af en is dit schadelijk voor de gezondheid?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een azijnachtige geur uit de ventilatieroosters op het moment dat u de auto start met wellicht ook de ventilator ingeschakeld.

Via de ventilatie roosters zou je een bepaalde geur kunnen waarnemen dat afkomstig is van de kachelradiateur, mocht die enigszins wat lekken. Ik herken dat niet als een soort van azijnlucht, maar de geur van koelvloeistof dat eerder een zoetige geur afgeeft. Eerlijk gezegd verwacht ik niet dat het daarvan afkomstig is. U meldt dat het slechts van korte duur is terwijl een lekke kachelradiateur in het interieur juist bij een opgewarmde motor zich steeds nadrukkelijker laat ruiken.

De tweede optie is de verdamper van de airco die in het interieur is gehuisvest en heeft tijdens z'n werking te kampen met wat oppervlakkige condensvorming, dat vaak te herkennen is aan plasjes water op straat voor verkeerslichten en parkeerterreinen. Via een slangetje door de bodemplaat van de auto wordt dat afgevoerd. Er blijft echter altijd wel wat aan condens achter met op den duur een bepaalde bacteriegroei met een muffe, schimmelachtige geur. Die geur kan na stilstand kort na de start even nadrukkelijk het interieur in geblazen worden en soms ook weer redelijk snel verdwijnen. Een vervelend bijverschijnsel kan wel ontstaan wanneer je een soort van hooikoorst-achtige overgevoeligheid hebt voor luchtwegen. Mocht de geur afkomstig zijn van lekkende kachelradiateur heeft dat meer autotechnische gevolgen en kan op den duur koelingsproblemen opleveren.

Daarom toch wel het advies op kort termijn dit door de garage te laten beoordelen. Schimmelvorming op de verdamper kan prima en eenvoudig gereinigd worden en een lekkage aan het koelsysteem is per definitie een punt van aandacht. Ik kan op afstand uiteraard niet vaststellen wat er aan de hand is, maar feitelijk zijn dit de twee meest logische oorzaken. Nader onderzoek is dus noodzakelijk, bij voorkeur wel op kort termijn.