Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vacuumslang

Vraag gesteld door M. de Jong op 19 november 2020

Onder de motorkap van mijn Volvo 940 zag ik dat een vacuumslang (wist eerst niet wat het was maar Google gaf dankzij het artikelnummer antwoord) broos aan het worden is. Wat doet dit slangetje en is het belangrijk dit snel te vervangen?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U ontdekte in de motorruimte van uw Volvo 940 een vacuümslang die gezien de uiterlijke staat zijn beste tijd heeft gehad. U vraagt wat dit slangetje doet en of het belangrijk is om dit snel te vervangen.

Zonder het onderdeelnummer is het voor mij gissen om welke slang het precies gaat, maar de rembekrachtiging en cruise control maken gebruik van vacuüm uit het inlaatspruitstuk. In ieder geval is het de bedoeling dat de slang luchtdicht is. Mocht hij door normale veroudering poreus worden zal één van de functies kunnen uitvallen. Blijkbaar werkt alles nog goed, maar mijn advies is wel om de slang op korte termijn te vervangen zodat de auto in ieder geval veilig blijft. Bij een onderhoudsbeurt wordt de toestand van de slangen altijd gecontroleerd. Het zou kunnen dat de onderhoudsbeurt al een tijdje geleden is geweest, of dat de veroudering van de slang bij een recente beurt over het hoofd is gezien.