Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Provinciale opcenten

Vraag gesteld door op 18 november 2020

In ons gezin lopen 4 auto's. Hoe kan het dat er bij 1 van deze auto's provinciale opcenten in rekening wordt gebracht en bij de andere 3 niet dus alleen wegenbelasting. Geen van deze 4 auto's zijn vrijgesteld van wegenbelasting en/of ouder dan 40 jaar danwel elektrisch.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de provinciale opcenten boven op de MRB. Dat geldt voor één van uw auto's wel en voor de overige drie niet. U vraagt hoe dat kan.

Provincies innen in totaal 1,5 miljard euro aan autobelasting; ongeveer 20% van hun inkomsten. Dat gaat via de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Provincies kunnen deze inkomsten vrij besteden. Het geld gaat dus niet alleen naar wegen, maar ook naar andere zaken. De provinciale politiek bepaalt hoeveel geld er wordt opgehaald en waar het aan wordt besteed.  

Zoals gezegd komt dit bedrag bovenop de motorrijtuigenbelasting maar geldt dit echter alléén voor houders van personenauto's en motoren. Misschien zijn uw overige drie auto's op ''grijs'' kenteken, dus z.g.n. bedrijfswagens die deze extra belasting ontlopen.