Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onduidelijke milieuzone borden

Vraag gesteld door F. van der Linden op 13 november 2020

Waarom staat er niet op de borden dat het alleen voor diesels geldt? Lekker handig voor onze buitenlandse bezoekers.

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U wilt weten waarom er op de milieuzone borden niet vermeld is dat het alleen om diesels gaat. Het klopt dat in de Nederland de milieuzones alleen gelden voor auto's met een dieselmotor. Auto's met een benzinemotor worden niet geweerd.

Op het onderbord bij het algemene bord "milieuzone" staat aangegeven voor welke voertuigensoorten de zone geldt en vanaf welke emisieklasse de automobilist de zone in mag.
Er wordt inderdaad niet aangeven dat de regels alleen voor auto's met een dieselmotor van toepassing zijn omdat dit overal (in NL) geldt en er geen uitzonderingen op zijn.

Dit punt is overigens wel in de aanloop naar de (harmonisatie) regels voor milieuzones besproken, maar er is voor gekozen om de tekst niet op alle borden toe te voegen om de informatie op dat algemene bord zo kort mogelijk te houden. 

Op alle officiële plaatsen waar informatie over Nederlandse milieuzones te vinden is, wordt duidelijk aangegeven dat alleen voertuigen met een dieselmotor onder de beperkingen vallen. Mocht een buitenlandse bestuurder dit niet weten (omdat deze zich mogelijk nog niet heeft kunnen voorbereiden) én met een oudere benzine auto het milieuzone gebied inrijdt, dan is hij/zij in ieder geval niet in overtreding.