Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik yeti TDI 1800 cv 2010

Vraag gesteld door L. Tamboer op 17 november 2020

Olieverbruik is meer dan 1 liter per 1000 km.
Wat kan ik doen.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het olieverbruik van uw Skoda Yeti 1.8 TDI is inmiddels méér dan 1 liter op 1000 km.

U geeft aan dat het het om een TDI gaat. Dan zou het een diesel moeten zijn maar dat strookt weer niet met een 1800 cc motor. Dan gok ik er maar op dat het hier gaat om een 1.8 TSI, een benzine motor dus die ook wel de reputatie heeft van hoog olieverbruik. En bij meer dan 1 liter op 1000 km is dat in onze ogen buitensporig hoog en is technisch ingrijpen aanbevolen. Het instructieboekje van uw auto meldt daar als het goed is het volgende over: ''Het is normaal dat de motor olie verbruikt. Afhankelijk van de rijstijl en de gebruiksomstandigheden kan het olieverbruik tot circa 0,5 l per 1.000 km bedragen. Tijdens de eerste 5.000 kilometer kan het olieverbruik daarboven liggen''.

Ik heb verder geen info over uw auto zoals huidige tellerstand, waar, wanneer en bij wie aangeschaft. Maar is er een dealer in het spel, misschien aldaar ook aangeschaft, is er ondanks de leeftijd toch nog een reden daar aan te kloppen en dit hoge verbruik daar als non conform te melden. Formeel ben je juridisch gezien altijd aangewezen op de verkoper en kan je van een dealer meer verwachten dan wanneer u 'm ooit als een occasion bij een universele garage heeft gekocht. Zoals gezegd mis ik dergelijk info in dit verhaal maar helpt dit Stappenplan klachten na aankoop u verder wanneer u vervolgstappen zou willen ondernemen.

Wat de technische ingreep betreft zijn er naast uiteraard dealers inmiddels in de gebrek gespecialiseerde bedrijven. Dit bedrijf legt haarfijn uit wat er speelt en wat de ingreep is met een beraming van de kosten. Maar hopelijk is er toch nog een partij die u aansprakelijk kunt stellen. Want het mag ook wat betreft de handleiding duidelijk zijn dat dit verbruik té hoog is.