Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lock-up automaat 'schiet los'

Vraag gesteld door J. Brouns op 16 november 2020

Op autosnelweg bij constante snelheid schiet de Lock-up van de automaat regelmatig 'los' om niet meer te herstellen, anders dan dat de auto wordt stilgezet. Helpt even flushen van de bak?
Auto: Peugeot 406 1998. Km.stand: 130.000.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het flushen van de automaat zin heeft bij het omschreven probleem van de automatische transmissie van uw Peugeot 406.

Dat is een lastige inschatting. Er kan immers ook iets mechanisch aan de hand zijn. Deze lock-up is ook afhankelijk van een drukregelaar die voor het ontkoppelen moet zorgen. Een mechanisch defect bijvoorbeeld in de koppelomvormer sluit ik niet uit. Dat ga je met flushen niet oplossen en wordt dan al gauw een dure gok.

Wanneer ik kijk naar de betreffende automaat, dan is daar als het goed is een diagnosestekker aanwezig om deze transmissie uit te kunnen lezen. Ik denk toch écht dat de inzet eerst moet zijn zo dicht mogelijk bij een diagnose te komen en misschien dat er een storing valt uit te lezen. Wellicht is het éérst verstandig een specialist
te raadplegen die mogelijk op basis van het type automaat én alle kennis en ervaring een inschatting op afstand kan maken of het spoelen van de bak wel zinvol is.