Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe hadden wij gisteren moeten handelen?

Vraag gesteld door op 22 november 2020

Gisteren kwamen we er op de A1 richting Amsterdam achter dat onze voorband helemaal plat was. We zijn direct gestopt, onder een viaduct, zonder vangrail. Ik heb de wegenwacht gebeld en de vriendelijke mevrouw aan de telefoon zei tegen ons dat we achter de auto tegen de muur aan moesten staan en dat de wegenwacht zou komen.

Net voordat mijn man klaar was met het verwisselen van de band (wat verrassend voorspoedig ging) kwam de meneer van de wegenwacht (heel fijn). Hij zei tegen ons dat het heel gevaarlijk was waar we stonden. We hebben excuses aangeboden want het was absoluut niet onze bedoeling om een gevaarlijke situatie te creëren.

In de haast ben ik toen echter vergeten te vragen hoe we wel hadden moeten handelen. Hadden we door moeten rijden, met platte band, naar een veiliger stuk? En wat is dan wel veilig, als er een vangrail is? Hadden we wel daar moeten blijven staan (achter de auto) maar dan niet zelf de band moeten proberen te verwisselen?

Voor een volgende keer zou ik graag willen weten wat het veiligst is.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over pech onderweg. Als een auto op een gevaarlijke plek tot stilstand komt kunt u 112 bellen. De wegebeheerder kan dan rijstroken 'afkruisen' en er kan hulpverlening worden ingezet om de auto zo snel mogelijk naar een veilige plek te transporteren. 

Bij uw pechgeval was er geen vluchtstrook. Er werd telefonisch geadviseerd om achter de auto (ten opzichte van het verkeer, dus aan de kant van de motorkap) en zo ver mogelijk van de rijstroken, te blijven wachten. 

Als de auto op een gevaarlijke plek staat is het zeer af te raden om in de auto te blijven zitten, laat staan een band te verwisselen. Als er een vangrail is dan adviseren wij er overheen te klimmen en daar achter te gaan staan. Is er geen vangrail dan is het advies om op een plek te gaan staan waar de kans zo klein mogelijk is om aangereden te worden door een automobilist die niet op zit te letten.