Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid extra load banden

Vraag gesteld door op 20 november 2020

Ik heb in de afgelopen week nieuwe Michelin zomer banden laten monteren op mijn auto in de maat 225/50 - 17  94V 69 dB. Nog gebeld dat ik beslist geen MO of Extra Load banden wil hebben.
Wat schetst mijn verbazing bij thuiskomst, blijkt er wel Extra Load banden onder te zitten en wel in de maat 225/50-17 98V 68 dB. Gebeld en men vond dat deze banden beter bij mijn gehoor pasten (tinitus) omdat dB lager is.

Extra Load wil toch zeggen dat de banden verstevigd zijn om eventueel geschikt te zijn voor een hoger draagvermogen? Het gaat toch om wat hoor ik in de auto en hoe zachter de band hoe minder geluid ik hoor. Draagvermogen is hoger en dB lager, de vraag is dus klopt dit wel?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft nieuwe banden gekocht, maar niet de banden gekregen die u heeft gevraagd.

De verkoper voldoet daarmee niet aan wat u bent overeengekomen. U heeft duidelijk aangegeven geen Extra Load banden te willen. Extra Load (in dit geval load index 98) geeft inderdaad het draagvermogen van de band aan. Verstevigde banden kúnnen meer lawaai maken. 

De banden die gemonteerd zijn zouden volgens opgave van Michelin wel een Decibel minder geluid maken. (68 vs. 69). Mocht u de banden willen hebben die u heeft besteld, dan heeft u daar alle recht op. Overigens is de bandenmaat ook van invloed op de geluidsproductie. Een smallere en hogere band (kleinere velg) maakt in de regel ook minder geluid.