Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid dat een automaat kan maken

Vraag gesteld door op 19 november 2020

Tijdens de proefrit bij het inhalen en gassen tot 100 km maakt de automaat luidrommelende geluiden. Zou volgens de verkoper van de 5 jr oude Toyota verso s  1.3VVt-i trend normaal verschijnsel zijn, maar ik vertrouw dat niet. Wat is uw advies  ?Kopen of eerst laten maken ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De onlangs gemaakte proefrit met de Toyota Verso-S in de automaat versie leverde u toch een onaangename ervaring op wat betreft het geluid.

De toegepaste automaat is van het CVT type en heeft wel de eigenschap om bij het versnellen het in hoge motortoerentallen te gaan zoeken. Het betreft een traploze automatische transmissie en bereik je de gewenste snelheid, dan kan het gas er wat af en daalt het toerental naar een wat acceptabeler geluidsniveau. Het motortje is niet supperstil en kan ik me voorstellen dat bij dat soort gebruiksomstandigheden het soms onaangenaam luidruchtig kan worden.

U omschrijft een luid rommelend geluid van de automaat en kan ik op afstand niet inschatten of het hier het gebruikelijke motorgeluid betreft of toch iets uit de automaat. Wat dat laatste betreft zou het dan echt een gebrek moeten zijn. Maar ik begrijp uw argwaan omdat het enerzijds een product eigenschap kan zijn, die misschien toch niet wenselijk is, óf toch een gebrek aan de automaat. Misschien dat u nog zou kunnen overwegen bij een andere aanbieder óók eens een proefrit te maken. Want misschien is het iets exemplarisch óf toch gewoon een eigenschap van de auto. En dan is het de vraag of het wel een geschikte kandidaat voor u is.