Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

EPC lampje en motorlampje

Vraag gesteld door op 20 november 2020

Ik heb een Audi A4 1.8 TFSI uit 2010.
Ik heb een raar probleem met mijn auto en de garage komt er ook niet uit.

Ik heb soms als ik rij dat ineens mijn auto begint te trillen en ik dan moet terugschakelen om vooruit te kunnen komen. Op het moment dat de auto zo heftig gaat trillen gaat het EPC lampje knipperen tegelijkertijd met het oranje knipperend motorblok lampje. Na ongeveer een seconde of 20/25 gaat het motorblok lampje uit en EPC stopt met knipperen en blijft nu continue branden.

Als ik de auto vervolgens een tijdje uitzet en na ongeveer een uurtje aanzet dan is de storing weg en lijkt er niks meer aan de hand.

Ik ben geweest naar de garage en die hebben tot hun verbazing geen enkele foutmelding kunnen uitlezen uit de boordcomputer. Uiteindelijk op advies van de garage 4 bobines vervangen en alle bougies, maar het probleem speelt wederom weer.

De garage komt er niet uit en als zij er mee gaan rijden dan blijft de storing weg.

Enig idee wat dit kan zijn of iemand die dit probleem ook gehad heeft ?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De garage komt niet achter de betreffende EPC storing van uw Audi A4. De bobines en bougies zijn inmiddels tevergeefs vervangen.

Het EPC lampje staat voor Electronic Powertrain Control. Zodra de computer, die de werking van de motor regelt, een storing in de aandrijving (Powertrain) ontdekt, stuurt deze het EPC lampje aan. Spijtig genoeg genoeg wordt er geen enkele storingsmelding opgeslagen en wordt het al gauw een zoekplaatje. Een verlossend antwoord kan ik u helaas ook niet bezorgen. Ik weet dat er weleens ECU problemen kunnen zijn met als gevolg een gebrekkige aansturing van de injectoren. Maar dat is allemaal veel te voorbarig om meteen maar in die richting te denken en te handelen. 

Misschien zou u kunnen overwegen een diagnose specialist in te schakelen met storingen aan VAG voertuigen als specialisatie. Soms rijkt de specifieke kennis en ervaring van dergelijke bedrijven verder dan van de reguliere garages of dealers. Het is in ieder geval de moeite waard het probleem voor te leggen en te polsen of er enige herkenning is omtrent dit probleem. Ik heb daar helaas op afstand geen duidelijke aanwijzing voor kunnen vinden, maar misschien dat een diagnose specialist wél de bron van dit probleem weet te achterhalen.