Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrisch + caravan

Vraag gesteld door J. Gras op 14 november 2020

Er is veel te doen mbt overgaan van fossiel rijden naar elektrisch. Heel veel mensen hebben een caravan, zo ook wij. Gewicht bepakt en bezakt 1200 kg. Ik heb nog geen elektro auto kunnen vinden die dit aan kan. Hoe de ANWB de toekomst voor dit item?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Veel leden vragen zich af of het door de komst van de elektrische auto straks nog wel mogelijk om met een caravan op vakantie te gaan.

Op dit moment zijn er een aantal volledig elektrische auto’s die een zware caravan kunnen trekken: de Audi e-Tron, Mercedes-Benz EQC, Polestar 2, Tesla Model X en de elektrische variant van de Volvo XC40. Die zitten wel in de hogere prijsklasse, maar er komen steeds meer elektrische auto's die wat mogen trekken.

De actieradius zal met caravan of aanhanger aanmerkelijk kleiner worden, waardoor grote afstanden overbruggen een uitdaging wordt. We hebben het uitgeprobeerd met een Tesla Model 3 en een kleine caravan. De elektrische auto en met name de accutechniek is echter nog volop in ontwikkeling en de verwachting is dat de elektrische auto van de toekomst voldoende actieradius zal hebben om een geschikte caravantrekker te worden.

Met de huidige plannen zijn benzine- en dieselauto’s tot 2030 leverbaar en met een gemiddelde levensduur van zo’n 18 jaar zijn deze voorlopig nog niet uit het straatbeeld verdwenen. Tegen die tijd zullen er, als de markt er om blijft vragen, ongetwijfeld ook nog auto’s zijn die een caravan mogen en kunnen trekken. Of dat dan alleen elektrische auto’s zullen zijn of dat bijvoorbeeld waterstof hier een grote rol gaat krijgen valt nog niet te zeggen. In de overgangsperiode zullen er eerst nog meer (plug-in) hybride auto’s op de markt komen, zoals de plug-in hybride Kia Niro, die 1300 kg mag trekken.