Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem

Vraag gesteld door op 18 november 2020

Ik wil een Opel Astra H kopen met 146.000 op de teller. Alleen is het niet zeker of de distributieriem al vervangen is. Is dit op een of andere manier te achterhalen? Bijvoorbeeld door inspectie van de riem? Of moet ik alsnog de riem laten vervangen?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U wordt een Opel Astra aangeboden met een kilometerstand van 146.000. U weet echter niet of de distributieriem is vervangen en u vraagt hoe daar achter te komen.

Een visuele controle levert hooguit een beeld op van de huidige staat en conditie maar dat is té onbetrouwbaar om daar uit op te kunnen maken óf en wanneer de riem is vervangen. Wanneer het onderhoudsboekje géén aantekening laat zien van een inmiddels vervangen riem, en er onder de motorkap ook niets gemeld wordt van een uitgevoerde vervanging, zou u nog kunnen proberen het onderhoudsbedrijf te achterhalen. Die zou op basis van het kenteken in de onderhoudshistorie kunnen duiken en er een definitieve uitspraak over kunnen doen. 

Ik weet geen motortype en bouwjaar van de betreffende Astra én of er daadwerkelijk sprake is van een riem. Een ketting zou immers ook nog kunnen. Maar wanneer formeel vervanging aan de orde is geweest of binnenkort, en er is nergens een bevestiging te vinden van een uitgevoerde vervanging, moet u die noodzakelijk ingreep tóch meenemen in de koop. Bij twijfel altijd het advies het zekere voor het onzekere te nemen.