Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bij koude motor piept die heel kort en zachtjes

Vraag gesteld door op 21 november 2020

Ik merk als mijn auto een dag stil heeft gestaan dat als de motor koud is en ik start de auto dan piept die heel zachtjes even  ( kan ook door de kou zijn denk ik), wilde vragen of dat kwaad kan , zelf denk ik gelijk aan de v snaar ofzo.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan dat bij de koudstart u héél even een zacht piepend bijgeluid waarneemt.

Het kan inderdaad zijn dat, met name door de luchtvochtigheid, je meteen bij het aanslaan van de motor héél even de v-riem of multisnaar kan horen. Dat is misschien een licht tsjilpend of piepend geluid dat misschien binnen tien seconde alweer is verdwenen.

Zeker na een vochtige en koude nacht kan een dergelijke aandrijfriem wat vocht aantrekken en zich misschien heel even beschaafd laten horen. Ik begrijp dat het niet het oorverdovende gillende geluid is van een doorslippende riem maar een zacht piepend geluid van slechts korte duur. Daarom zie ik er in dit stadium geen kwaad in.

Het zou kunnen dat de riem wel een bepaalde veroudering kent en wat ontvankelijker is voor een vochtige nacht. Wellicht dat u bij de eerst volgende onderhoudsbeurt er wat extra aandacht voor kunt vragen. En er zijn natuurlijk ook meerdere componenten die een dergelijk bijgeluid kunnen produceren. Maar zoals u het voorval omschrijft denk ik niet dat het in dit stadium kwaad kan en is het advies om bij een volgende onderhoudsbeurt het wel even te benoemen.