Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Beurt en motorolie vervangen

Vraag gesteld door op 22 november 2020

Ik rijd (maximaal) 1500 km per jaar met een Opel Agila van 20 jaar oud. Is het dan nodig bij elke APK een grote of kleine beurt te laten uitvoeren en elk jaar de motorolie te vervangen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U rijdt met uw 20 jaar oude Opel Agila slechts 1.500 km op jaarbasis. U vraagt of het naast de verplichte APK dan wel nodige is ook een jaarlijkse onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.

Dat lijkt misschien erg overdreven maar relatief beperkt gebruik, zoals bij uw jaarkilometrage, sluit het jaarlijks bezoek voor onderhoud toch niet uit. Zeker wat motorolie betreft is een jaarlijkse verversbeurt juist van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten. 

U zou wel aan uw garage kunnen vragen het onderhoud gericht uit te voeren op basis van wat er na 1.500 km ook daadwerkelijk relevant is. Dan denk ik voornamelijk aan een frisse plas olie en een nieuw oliefilter. Andere zaken kunnen dan gerust voorlopig achterwegen gelaten worden. Bespreek dat vooraf met uw garage die daar misschien best open voor staat. Eens per jaar nieuwe olie met filter lijkt op basis van uw gebruik weliswaar zwaar overdreven, maar valt om bovenstaande reden zeker te billijken en is wat mij betreft ook een aanbeveling.