Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzine 95 ongelood of 98 v-power/ultimate wat is het verschil?

Vraag gesteld door op 20 november 2020

Een Renault Kangoo 2003 Automaat, tanken nu 95 ongelood, garage adviseert om 98 (v-power of ultimate te tanken WAAROM? heeft dat met nieuwe gasklep te maken? Kan je ook 95 en 98 door elkaar tanken? Maak je meer km. met ongelood 98 of is het gewoon beter voor de auto? maar wel stukken duurder tanken.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over benzine.

Uw Renault Kangoo uit 2003 is volgens de fabrikant geschikt voor E10. Er zijn dus geen problemen te verwachten die brandstof-gerelateerd zijn. Het verbruik met E10 is ongeveer 2% hoger. Rekenen we met de gemiddelde Nederlandse meerprijs voor E5 benzine, dan is E10 het meest economisch om te tanken. De uiteindelijke toename van CO2 in de atmosfeer zal ook kleiner zijn met E10. E10 is wel gevoeliger voor veroudering. Als u minder dan eens in de twee maanden tankt adviseren wij E5 te tanken. 

E5 (Superbenzine of Premium benzine) is uiteraard ook geschikt voor uw auto. De premium brandstoffen hebben toevoegingen met reinigende eigenschappen. Die kunnen nooit kwaad en als er sprake is van motorvervuiling dan zou dat kunnen helpen de vervuiling op te lossen. Hardnekkige vervuiling zal door de garage moeten worden verholpen met reinigingsmiddelen voor professioneel gebruik. Premium brandstof zal kwalitatief de beste benzine zijn die er is, maar de vraag is of er een noodzaak is tot reinigen en of u de meerprijs er ook mee terugverdient. U bent er wat duurder mee uit, maar in sommige gebruiksomstandigheden (rustige rijstijl, korte stukjes rijden, veel stads- en fileverkeer) kan premium brandstof worden aanbevolen. Het effect is alleen slecht meetbaar. Premium brandstof E5 en Euro 95 E10 is gewoon mengbaar.