Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

AWD

Vraag gesteld door op 13 november 2020

Ik wil een nieuwe auto kopen. Nu heb ik een subaru justy gezien uit 2007 een 1.3 en het is een awd. Nu hoor ik van mensen dat awd snel slijt. En duur is om dat te onderhouden klopt dat?  Want ik vind het een leuke auto maar heb geen groot budget als dat stuk gaat steeds te laten maken. Of vallen die kosten mee? Wat zouden de kosten daar ongeveer voor zijn. Awd?  Is dat echt zoveel duurder in onderhoud dan een 2 wiel drive?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Subaru Justy AWD uit 2007 maar hoort dat vierwielaandrijving duur is in het onderhoud.

Het is niet zo dat een vierwiel aangedreven auto per definitie duurder is in het onderhoud. Het is wel zo dat de gehele aandrijflijn uitgebreider en complexer is dan bijvoorbeeld bij een voorwiel aangedreven auto. Wanneer er dan een gebrek ontstaat, kan het herstel aan een vierwiel aandrijflijn wel een stuk prijziger zijn. 

De Subaru Justy AWD is een redelijk unieke auto in dit segment, maar de vraag is hoeveel profijt u van die vierwielaandrijving gaat ondervinden. Wanneer de auto u erg aanspreekt kan ik niet op basis van negatieve ervaringen, zoals hoge onderhoudskosten en buitensporige gebreken, u deze auto afraden. Bij normaal gebruik en onderhoud verwacht ik hooguit een fractie hogere bandenslijtage t.o.v. van een tweewiel aangedreven vergelijkbare auto en zal het brandstof verbruik, óók wat massa betreft, wat hoger zijn. Maar verder denk ik dat u gerust deze koop kunt overwegen en heeft de Subaru Justy (op basis van de Suzuki Ignis), die overigens maar heel summier is verkocht, verder altijd een betrouwbare status gehad.