Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autosleutel Yeti opent ook autoramen

Vraag gesteld door G. Mesman op 13 november 2020

Vorige maand heb ik een tweedehands Skoda Yeti uit 2010 gekocht. Nu blijkt dat de sleutel, waarmee ik op afstand de auto kan openen, ook de voorramen kan openen. Ook als de sleutel gewoon in mijn broekzak zit. Ik vind dat buitengewoon onwenselijk, omdat door wrijving de ramen geopend worden, zonder dat ik me daar bewust van ben. Zo maak ik het mensen wel erg makkelijk om mijn auto in te komen. Bij navraag bij een dealer in Veldhoven bleek dat bij langer indrukken van de open- of sluitknop, de ramen op afstand open of dicht gaan. Zij kunnen de sleutel niet aanpassen, daarvoor zou ik naar een gespecialiseerd bedrijf in Nuenen moeten: VAG-techniek (Volkswagen Audi Groep). Die doen aan chiptuning, wat dat ook mag zijn. Zij verwijzen mij via e-mail weer verder door, nl. naar iemand zoeken die ervaring heeft met 'VCDS/OBD aanpassingen'. Op mijn vraag wie dat zou kunnen zijn en wat die afkortingen betekenen, heb ik geen reactie meer gekregen.

Mijn vragen zijn of het sowieso mogelijk is om deze functie uit de sleutel te laten halen en waar dat dan zou kunnen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Met de afstandsbediening van uw Skoda Yeti kunnen ook de portieramen geopend of gesloten worden. U vraagt of dat uit kan omdat u heeft meegemaakt dat dit nogal spontaan is voorgekomen.

De handleiding van uw auto geeft aan hoe de bediening werkt van de handzender en kunnen inderdaad de portierramen ook op afstand geopend of gesloten worden. Ik begrijp dat dit onwenselijk is wanneer dit ook makkelijk spontaan kan voorkomen. Helaas is er geen instelmogelijkheid om dat uit te schakelen, blijkt uit de handleiding. Uw garage verwijst u naar een VCDS (VAG diagnosesysteem) en OBD (On-Board Diagnostics) specialist die misschien een software-matige oplossing kan aanbieden. Hopelijk ook het uitschakelen van de betreffende bediening. Bij één specialist bent u al doorverwezen maar mogelijk dat u dit bedrijf nog zou kunnen raadplegen. Maar er is ook een realistische kans dat het uiteindelijk helaas niet mogelijk blijkt en het een onoplosbaar producteigenschap betreft.