Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automaat AGS (VW Up) vs ETG (Peugeot 108)

Vraag gesteld door K. van Huisstede op 17 november 2020

Ik ben op zoek naar een A segment auto, met een automaat (tweedehands).
Nu twijfel ik over een peugeot 108 en een VW Up. De Up heeft als het goed is een AGS automaat en de 108 een ETG automaat.
Zouden jullie mij het verschil kunnen uitleggen? En is 1 van de 2 automaten beter?
Zouden jullie mij daarnaast nog een algemeen advies kunnen geven omtrent beide auto's? Is de 1 beter dan de ander? En qua onderhoud maakt dat nog uit?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U noemt twee geschikte occasions met een automatische transmissie en u vraagt wat uiteindelijk de beste keuze is.

De ETG automaat is van het gerobotiseerde type, zoals meerdere merken deze transmissie vooral bij de goedkopere modellen toepassen. De basis is een gewone van oorsprong handbak, aangevuld met bepaalde componenten en elektronica om het ontkoppelen en schakelen als het ware van de bestuurder over te nemen. Deze duidelijk goedkopere automaat variant heeft misschien niet helemaal een probleemloos verleden maar is inmiddels behoorlijk doorontwikkeld. Wat dat betreft dus géén negatief aankoopadvies.

De aandacht gaat veel meer uit naar het praktische gebruik van deze automaat. Een verfijnd schakelkarakter zult u bij een gerobotiseerde automaat niet tegenkomen. Het op- en terugschakelen gaat bij deze constructie allemaal wat langzamer. Het is dus een goedkopere toepassing om de meerprijs van een automaat te beperken, zodat een dergelijke auto in dit segment niet al te prijzig gaat worden. De AGS automaat in de Up! is feitelijk hetzelfde principe en is het bovenstaande verhaal ook hiervoor van toepassing. Wat dat betreft géén voorkeur voor de een of de ander, ook niet inzake het onderhoud.

Verder is het lastig tot een duidelijke voorkeur te komen. Binnen dit A-segment zijn de Peugeot 108
en de VW Up! met alle gekloonde aanverwante modellen gewoon prima rijdende, duurzame en betrouwbare auto's gebleken. Voeg daar de Kia Picanto en de Hyundai I10 nog aan toe, dan heb je eigenlijk een prima lijstje. Dan komt het wellicht aan op persoonlijke voorkeur én nadrukkelijk ook een proefrit. Maar een slechte keuze maakt u feitelijk niet.