Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto gekocht na 3 maanden versnellingsbak vervangen

Vraag gesteld door op 17 november 2020

Op maandag 10-08-2020 heb ik bij een Renault / Dacia dealer in Enschede destijds mijn Opel Mariva ingeruild voor een Dacia Duster ph2 Tce 125 4x2 Laureate uit 2014 met een kilometerstand van 52.000. De verkoop prijs van de Dacia lag op € 10.950 van dit bedrag gaat de inruil nog vanaf. Omdat de Dacia Duster een redelijke jonge occasion is met weinig kilometers vond ik het niet echt noodzakelijk om hiervoor extra een bovag garantie er bij te kopen. ( dit deed ik nooit met wat jongere / weinig kilometers op de tellers.)

Na ongeveer 2 maanden hoorde ik een ratel als na bij de 70 kilometer kwam. Eerste instantie dacht ik wellicht rammelt er iets in het dashboard, of wellicht dat de uitlaat ergens tegen aankomt. De auto reed hierom ook prima en of geen storing te melden.

Onlangs reed mijn vrouw in de auto en tijdens het rijden kreeg ze een steen tegen de auto waardoor de autoruit beschadigde.
Afspraak gemaakt om de autoruit te laten vervangen en omdat ik de auto gekocht had alleen de vloeistoffen te controleren en een nieuwe APK. Tijdens deze afspraak heb ik ook maar een extra auto beurt te doen. Ook gaf ik aan dat ik iets hoorde ( ratelende geluid ) tijdens het rijden bij het naderen van de 70 kilometer en dat ik graag dat ze hierna willen kijken.

Op 17-11-2020 haalde ik mijn auto weer op met de nieuwe voorruit en de gemaakt auto buurt.
De vraag was of ze iets hadden ontdekt bij het ratelen van de auto. Ja dat hadden ze en daar kwam na voren dat de lagers in de eindoverbrenging niet goed zijn en dat er lager(s) miste en dat er vuil in zit.

De aanwezige man gaf aan dat dit wel snel is voor de Dacia Duster. Ik gaf ook aan met de huidige kilometers stand van 54.635 dat dit heel snel is en dat ik het nog nooit heb meegemaakt. Hij beloofde mij om dit te bespreken met de verkoper.

Vandaag 18-11-2020 werd ik gebeld dat de versnellingsbak vervangen moet gaan worden. Hij had met de verkoper overlegd, en de verkoper gaf hem aan dat ik de Dacia Duster zonder garantie heb gekocht. De monteur wou wel iets doen aan de montage kosten maar er blijft toch nog een hele grote bedrag open. Er waren twee opties:

Een nieuwe versnellingsbak en dit gaat al snel naar € 3.200 voor de Dacia Duster of een tweede hands die ze aankonden komen van een jongere Dacia Duster met minder kilometers voor een bedrag van € 1300 euro maar daar kwam wel iets bij van 300 euro, wat weet ik even niet precies ( koppeling tussen de versnellingsbak en ...?).

Ik gaf nog aan of ze dit konden zelf nog kon claimen bij de Dacia fabriek, maar dat kon niet gaven ze aan.

Voor mijn gevoel heeft het probleem dus al in de versnellingsbak gezeten.

Dit lijkt mij een gebrek wat de garage moet oplossen toch?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft onlangs een occasion gekocht zonder garantie. Vanwege een opvliegend steentje moest u de ruit kort na aflevering laten vervangen. U heeft de verkoper opdracht gegeven de ruit te vervangen en ook meteen te kijken naar een rammelend geluid wat u niet vertrouwde. Volgens de verkoper moet de versnellingsbak worden vervangen. De kosten voor een tweedehands versnellingsbak zijn ongeveer € 1.600,-. De verkoper stelt dat de kosten voor vervanging voor uw rekening komen, omdat er geen garantie is overeengekomen. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is.

Conformiteit
De koper heeft op grond van de wet, recht op een product wat voldoet aan de redelijke verwachtingen die de koper daarvan mag hebben. Welke redelijke verwachtingen een koper mag hebben van een auto is o.a. afhankelijk van de aard van het gebrek, het bouwjaar, de betaalde prijs en de kilometrage.

Van een versnellingsbak mag u verwachten dat deze bij normaal gebruik en onderhoud volgens voorschrift, een levensduur heeft van ongeveer 200.000 km. Zeker gelet op de kilometerstand en de leeftijd van de auto, hoeft u dit defect op dit moment niet te verwachten.

Rechten bij non-conformiteit
Als de koper kan bewijzen dat er sprake is van een gebrek en dat dit gebrek, althans de oorzaak daarvan, al aanwezig was op het moment dat de auto werd geleverd, dan moet de koper het gebrek kosteloos verhelpen. Als de verkoper niet binnen een redelijke termijn tot herstel of vervanging overgaat dan mag de koper, na ingebrekestelling van de verkoper, het gebrek door een ander laten verhelpen.

Consumentenkoop
Omdat u de auto als consument van een autobedrijf heeft gekocht, hoeft u gedurende de eerste 6 maanden na aankoop niet te bewijzen dat het gebrek al aanwezig was bij aflevering. U hoeft dus slechts aan te tonen dat er sprake is van een gebrek wat u niet hoefde te verwachten.

Als de verkoper bewijst dat het gebrek na aflevering is ontstaan, komen de herstelkosten voor uw rekening. Het leveren van dit bewijs zal nagenoeg onmogelijk zijn.

Herstel
Op grond van de wet heeft de koper ingeval van non-conformiteit recht op kosteloos herstel van het gebrek. Als de koper na dit herstel in een betere positie zou komen dan wanneer er geen sprake was van non-conformiteit, dan kan het redelijk zijn om dit voordeel te vergoeden aan de verkoper.

Conclusie
Ondanks dat er geen garantie is overeengekomen, heeft u recht op kosteloos herstel van het gebrek door de verkoper. Ik raad u aan de verkoper dit voor te houden en zo nodig in gebreke te stellen. Als u er desondanks onderling niet uitkomt, raad ik u aan het geschil voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Graag verwijs ik u voor meer informatie over uw rechten bij klachten na aankoop, naar onze website.