Achterbankje
Vraag gesteld door E. Huibers op 15 november 2020
Onze vraag is, mag er een achterbankje geplaatst worden in de achterbak van de auto?
Wij hebben ook al navraag gedaan bij de RWD. Die zeggen dat het bankje niet breeder als 40cm pp mag zijn. Dan wordt het niet gezien als volwassenen plaats. Anders wordt het niet goed gekeurd en herkeuring is niet bespreekbaar. Via internet wordt wel aangeboden dit soort bankjes en is gecertificeerd met een keurmerk. Wij zouden graag van jullie advies en feiten willen horen zodat we met een gerust hart de juiste beslissingen kunnen nemen. Bij ons gaat het om een kinderplaats.
Antwoord van Jos
ANWB ExpertU overweegt een extra zitbankje te laten monteren in de laadruimte van uw auto en u vraagt of dat is toegestaan.
Het is inderdaad zo dat het gebruik van geïmproviseerde zitplaatsen in auto’s verboden is. Passagiers mogen alleen worden vervoerd op een echte zitplaats die gemaakt is voor het gebruik van volwassen passagiers. Uitzonderingen worden gemaakt voor het vervoer van kinderen tot 1,35 meter op speciaal voor hen aangebrachte zitplaatsen (met name extra bankjes achterin stationwagens) en voor passagiers die gebruikmaken van een rolstoel. Echter, na wat uitgebreider onderzoek te hebben gedaan merk ik op dat dat summiere informatie betreft.
Typegoedkeuring
Bij een auto wordt door de fabrikant een typegoedkeuring afgegeven. Daarop staan het aantal zitplaatsen vermeld die de fabrikant voor ogen heeft gehad bij de bouw van de auto. Indien u die wenst uit te breiden dient u bij de fabrikant aan te kloppen. De fabrikant beoordeelt dan of de betreffende auto geschikt is voor extra zitplaatsen. Indien dat het geval is zullen zij een verklaring opmaken van wijziging van de typegoedkeuring. Die zal dan in uw geval bijvoorbeeld van 5 naar 7 zitplaatsen gaan. Met die afgegeven wijzigingsverklaring van de fabrikant kan u vervolgens bij de RDW een wijziging van het aantal zitplaatsen op het kentekenbewijs aanvragen. De RDW willigt vrijwel alle verzoeken tot wijziging van zitplaatsen op het kentekenbewijs in, mits de eerder genoemde verklaring van de fabrikant overlegd kan worden.
Het komt er dus op neer dat wanneer een politieagent u aanhoudt het aantal zitplaatsen op het kentekenbewijs leidend is. Dat houdt ook in dat u daarvoor bekeurd mag en kan worden.
Ik wil tot slot nog wel benadrukken dat dit bankje een relatief kwetsbare positie inneemt en er minder bescherming wordt geboden dan de overige zitplaatsen in de auto.
Deel deze pagina