Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop auto

Vraag gesteld door H. Scholte op 18 november 2020

Ik wil een ford eco sport st-line kopen, ik zie ze alleen bij de dealer. En allen ingevoerd ,waarom en wat is er mis mee.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Ford EcoSport ST-Line en u valt op dat er zoveel geïmporteerde exemplaren worden aangeboden. U vraagt zich af waarom of er dan misschien iets mis is met deze auto.

Er is zeker niks mis met deze generatie EcoSport die vele malen beter is dan zijn voorganger. Waarom er zoveel geïmporteerde exemplaren worden aangeboden kan ik u wel verklaren.

Jonge occasions worden vaak geïmporteerd wanneer het gebruikte aanbod relatief klein is en de vraag redelijk groot. En zeker in de SUV, Cross-Over en MPV klasse zijn er bepaalde modellen die relatief schaars zijn. Dus in het gehele aanbod zult u ook veel exemplaren aantreffen van buitenlandse komaf, zo lang de vraag blijft. Maar de markt van met name aantrekkelijke compacte Cross-Overs wordt steeds groter en er komen steeds meer alternatieve jonge occasions op de markt. Dus zo langzamerhand zal er ook steeds meer aandacht gaan richting andere merken. Zoals u zélf ook merkt valt deze EcoSport inmiddels ook onder de populaire Cross-Overs met meer vraag dan aanbod, en gaat om die reden de handel schoppen over de grens.

Overigens is het bij een import auto wel van belang dat de historie van de auto bekend is. Als deze auto bij een Ford dealer wordt aangeboden met Bovag garantie (en resterende fabrieksgarantie) loopt u niet veel risico. Een geïmporteerde auto kan in een later stadium bij inruil negatief geïnterpreteerd worden en gevolgen hebben voor de restwaarde. Maar die invloed zal nagenoeg nihil zijn wanneer er duidelijk sprake is van een inzichtelijk verleden van met name ook de buitenlandse jaren. Vraag ook zeker aan de verkoper/dealer naar die buitenlandse historie, bij voorkeur ook op papier zoals een volledig ingevuld onderhoudsboekje of facturen.