Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomerdiesel in camper die 's winters niet gebruikt wordt

Vraag gesteld door D. van Harten op 10 november 2020

Onze camper (met Fiat Ducato 2009, 130 multijet) is voor driekwart afgevuld met diesel (getankt in Duitsland, eerste helft van oktober). Dit is waarschijnlijk zomerdiesel. De camper gaat waarschijnlijk tot april niet meer gebruikt worden.

Is het beter om de tank in zo'n situatie helemaal af te vullen? Kunnen er vlokken ontstaan in de diesel, als het deze winter gaat vriezen? Wat adviseert u in deze situatie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De laatste diesel tankbeurt heeft half oktober plaatsgevonden en u vraagt zich af of deze mogelijke zomerdiesel zou kunnen vlokken én of het beter is gedurende de stalling de tank volledig te vullen. 

Wat dat laatste betreft is dat zeker verstandig. Bij een volle tank is de invloed van zuurstof en vocht beduidend minder en daardoor is de kans op verontreinigde diesel nagenoeg uitgesloten. U zou dan bij voorkeur kunnen kiezen voor de wat duurdere premium diesel die is voorzien van een extra pakket additieven. Premium brandstof wordt vaak bij de bekende merken verkocht als V Power, Ultimate en Excellium.

Ik weet niet waar u in Duitsland voor het laatst getankt heeft, maar meestal is de overgang naar winterdiesel aldaar rond half november. Tot die tijd wordt vaak vanaf 1 oktober de dieselbrandstof al wat aangepast met wat anti-vlok eigenschappen met een bescherming tot zo'n -10 graden. Vanaf half november gaat dat naar -20 graden. Dus de kans is groot dat er weldegelijk een vlokbescherming bij de laatste tankbeurt meegegaan is en lijkt me die bescherming voor Hollandse winters toch wel voldoende. Mochten we toch ineens verrast worden door ouwerwets winters weer kunt u altijd nog tijdig een anti-vlok additief toevoegen aan de tank dat bij de betere automaterialen winkel wel verkrijgbaar is.

De verwachting is dat met een volle tank diesel u probleemloos wat brandstof betreft de winter wel doorkomt. Overigens is het bij de meeste Nederlandse brandstofleveranciers ook gebruikelijk vanaf 15 november over te gaan op winterdiesel met een bescherming tot -20 graden. Misschien moet u het aftanken dan nog een aantal dagen uitstellen.