Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schommelend toerental

Vraag gesteld door C. Hurkens op 1 november 2020

Ik ben in het bezit van een Nissan Qashqai connect 2015 ( benzine ) automaat. Ik heb sinds kort last van een schommelend toerental, rijden rond de 100 bij 2000 toeren kan het toerental soms doorschieten naar de 2500 tot 3000 toeren met als gevolg dat de automaat ook steeds terug en opschakelt. Ben naar een automaat revisie bedrijf geweest maar die diagnose is dat er aan de automaat niets mankeert. De auto geeft ook geen foutcode. Niemand komt er uit, mijn vraag is is deze storing bij meer bekend ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het omschreven probleem bij uw Nissan Qashqai een bekende storing is.

Ik weet niet om welke motor versie het hier gaat maar bij de 1,2 liter benzinemotor komt het voor dat de nokkenasverstelling vast blijft zitten. De motor loopt dan bij lagere tot middelhoge toerentallen niet lekker. Dat verschijnsel sluit niet helemaal aan met wat u omschrijft maar er zou misschien toch een mogelijke link kunnen zijn.

Verder zie ik een mogelijke relatie met het gasklephuis waar sprake kan zijn van vervuiling. Uw garage kan dat schoonmaken en de instellingen van het gasklephuis opnieuw inleren. Maar een duidelijk herkenbaar en veel gehoord gebrek is dit niet. Het bovengenoemde zou er mogelijk mee te maken kunnen hebben maar is nader onderzoek noodzakelijk om uiteindelijk tot een diagnose te komen. Misschien dat de twee genoemde mogelijke oorzaken u enigszins op weg kunnen helpen.