Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ruitenwisser Fiat Punto doet gek

Vraag gesteld door J. Peeters op 1 november 2020

Mijn ruitenwisser van mijn fiat Punto uit 1999 doet sinds kort raar.. hij doet het alleen op stand 3 en op 1+2 niet.. de interval doet het wel als ik de hendel naar boven houd, maar laat ik hem los dan blijft hij meteen stilstaan..
ik heb een andere ruitenwissermotor erop gezet, maar heb dan nog steeds hetzelfde probleem.. nu weet ik niet meer waar het in zit.. kan het zijn dat het schakelrelais kapot is achter op de zekeringkast?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De ruitenwissers van uw Fiat Punto uit 1999 doen het alleen maar in de snelste stand. De interval werkt alleen als u de hendel die de schakelaar bedient naar boven houdt. Aan de ruitenwissermotor ligt het niet, want die heeft altijd nog goed gewerkt.

Het probleem zit dus in de aansturing. Dat kan de schakelaar zelf zijn en die is wat mij betreft het meest verdacht. Daarnaast komt bij de Punto een ruitenwisserstoring ook 'omgekeerd' voor: ruitenwissers die uit zichzelf aan gaan. Dat kan worden veroorzaakt door een relais dat bij de accu op de chassisbalk is vast gebout met een M8. Als deze los of vervuild is, dan kan het relais geen massa maken. Deze is voor een deel van de voeding van de BCM, de computer die alles in de auto 'beheert'. Ook een slechte stekkerverbinding op de BCM in het interieur (zekeringkast naast het stuur) kan elektrische storingen veroorzaken, maar ik zou eerst eens de schakelaar van de ruitenwissers doormeten. Hopelijk is het daarmee opgelost en kan deze Fiat Punto uit de vorige eeuw nog vrolijk en veilig verder.