Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motormanagement lampje brandt af en toe

Vraag gesteld door op 5 november 2020

Af en toe brand het lampje van motormanagement met name als ik een week niet gereden heb. Aan het begin begint het lampje te knipperen en dan schokt de auto ook een beetje en trekt hij langzamer op. Na een kwartier rijden gaat het lampje niet meer knipperen en merk ik ook niks meer aan de auto. Ik heb de auto al na laten kijken bij een garage die kon niks vinden, heb toen voor de zekerheid de bougies laten vervangen maar af en toe brandt het lampje nog en schokt de auto. Kan dit komen omdat ik maar heel weinig rijd? Ik heb een kia picanto uit 2006.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Soms brandt het motormanagement lampje van uw Kia Picanto met ook inhouden als gevolg. Na een kwartier gaat deze uit en draait de motor weer zoals gebruikelijk.

De Picanto heeft een zeer betrouwbare status met geen noemenswaardige herkenbare gebreken. Maar mogelijk speelt het summiere gebruik van uw auto wel een rol. Het feit dat het gebrek uiteindelijk verdwijnt lijkt dat het geen concrete en permanente storing kan zijn. Misschien dat door weinig rijden er sprake is van wat interne vervuiling van het brandstofsysteem, met name de injectoren, en dat daarom in het begin de auto wat nukkig rijdt met een storingslampje als gevolg.

Misschien zou u kunnen overwegen i.p.v. E10 benzine de E5 slang te pakken. Deze brandstof is wat beter voor auto's die misschien ook onder de huidige situatie relatief weinig de weg op gaan. Daar zit minder of geen bio-ethanol in met ook wat meer reinigende eigenschappen voor een wat schoner brandstofsysteem. Misschien dat bijvoorbeeld een tankje Shell V-power, BP Ulimate of andere premium E5 benzine wel een goed medicijn blijkt te zijn. Dat is in ieder geval het proberen waard.