Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Krukaspoelie vervangen

Vraag gesteld door J. van Breukelen op 4 november 2020

Van dacia logan laureate 1.6 uit 2008 is 2018 distributieriem vervangen, maar niet de krukaspoelie. Deze is van de week losgeschoten en in distributieriem terechtgekomen. Garage zegt dikke pech, maar had deze niet vervangen moeten worden gelijk met de distributieriem?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De krukaspoelie van uw Dacia Logan is losgeschoten en heeft de distributieriem van de auto beschadigd.

Waarschijnlijk heeft dit motorschade veroorzaakt.  
Twee jaar geleden is de distributieriem van uw auto vervangen. U vraagt of de kurkaspoelie ook moet worden vervangen als de distributieriem wordt vervangen. Uit de werkplaatshandleiding blijkt dat de krukaspoelie/trillingsdemper bij deze reparatie wel uitgebouwd moet worden, maar er staat niet dat er een nieuwe moet worden gemonteerd. De auto heeft twee jaar probleemloos gereden. Het wordt lastig om aan te tonen dat er destijds een montagefout is gemaakt. 

Wel kunt u zich afvragen of een gemonteerde distributieriem en aanverwanten niet gewoon 5 jaar of 120.000 kilometer moeten meegaan, conform de interval die Dacia opgeeft. Met andere woorden: een auto van 12 jaar oud krijgt zijn reguliere onderhoud maar valt opeens uit door een losgekomen onderdeel. In hoeverre mag u dat als consument verwachten? Wat mij betreft is dit een zaak om voor te leggen aan De Geschillencommissie. Als eis zou u kunnen stellen dat u 2/5 deel betaalt van de kosten montage nieuwe distributieriem (nieuw voor oud). De garage betaalt de rest en de schade, óf vergoedt het verschil tussen de waarde van de auto met en zonder de motorschade. De uitspraak van de commissie kan ik niet voorspellen. De kosten bij ongelijk zijn 160 euro.