Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Korting wegenbelasting

Vraag gesteld door H. Verhagen op 6 november 2020

Ik heb een Toyota Corolla diesel (2003) met roetfilter en katalysator. Vanwege zijn leeftijd en diesel-zijn krijg ik 18 euro/maand extra opgelegd, bovenop de wegenbelasting. Tegelijk wordt mijn auto toegang tot een deel van de wegen/steden ontzegd door de milieuzones. Dat is dubbel gepakt worden. Zou juist een korting op de wegenbelasting op zijn plaats zijn? Mij lijkt van wel.

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U vraagt of een korting op de wegenbelasting vanwege de extra belasting toeslag én ontzegging door milieuzones op zijn plaats is.

We begrijpen dat dit soort fiscale verhogingen en stedelijke beperkingen onaangenaam en frustrerend zijn, maar deze maatregelen zijn ruim geleden al aangekondigd met als doel de slechte luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren.

Met deze toeslag wil de overheid het bezit en gebruik van vervuilende dieselauto's ontmoedigen. Fijnstofuitstoot is immers schadelijk voor milieu en gezondheid en dieselauto's met roetfilter hebben een roet-uistoot die naar verhouding hoog ligt. Een vergelijkbare vraag is eerder gesteld. Bij deze de link naar het uitgebreide antwoord.