Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een geluid

Vraag gesteld door op 11 november 2020

Ik heb een opel corsa c 1.2 75pk benzine. Als die stationair draait maakt die een herrie en druk ik de koppeling in hoor je niks meer het is alleen als je de koppeling los heb.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Opel Corsa C laat een bijgeluid horen dat verdwijnt wanneer u de koppeling intrapt.

Feitelijk draait de versnellingsbak op dat moment niet mee en kan het met name bij stationair draaien ineens een stuk stiller worden. Het is bij stationair draaien niet ongebruikelijk dat je wat tandwielgeluiden hoort die weer verdwijnen zodra je gaat rijden, wat gas bijgeeft óf inderdaad de koppeling intrapt.

De Corsa is mogelijk al minstens 15 jaar oud en zijn dat soort bijgeluiden verre van verontrustend. Tenzij u al rijdend ook allerlei soortgelijke bijgeluiden waarneemt. Maar betreft het hier alleen bij stationair draaien, moet u dit als een natuurlijk ouderdomsverschijnsel beschouwen waar uw Corsa best nóg ouder mee kan worden dan dat deze al is. Misschien zou u bij gelegenheid tijdens onderhoudswerkzaamheden, de garage de opdracht kunnen geven het olieniveau van de versnellingsbak te checken of desnoods bijvullen.