Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ecu tunen

Vraag gesteld door op 11 november 2020

Als ik mijn auto, een Ford Focus 1.5 110kw Ecoboost St-line Wagon, wil laten tunen, bij welk bedrijf kan ik dan betrouwbaar terecht ? Ik zie dat mijn 150 pk en 240 nm omhoog kan naar 200 pk en 340 nm voor EUR 299 en 449. Is die vermogenswinst reëel ? En wat zijn de consequenties voor garantie, verzekering, wegenbelasting e.d.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waar u het beste terecht kunt voor het laten tunen van uw Ford Focus 1.5 Ecoboost.

Dat levert een hoger koppel en vermogen op maar of de genoemde winst ook altijd waar gemaakt kan worden is nog maar de vraag. De verhoogde prestaties van de motor komt door het verhogen van de turbodruk, waardoor er meer zuurstof in de verbrandingskamers komt zodat er ook meer brandstof kan worden ingespoten. Als u gebruik maakt van de verhoogde prestaties gaat dat ten koste van het verbruik. Elke verandering of wijziging zal altijd te koste gaan van andere eigenschappen die de fabrikant oorspronkelijk zorgvuldig heeft afgewogen. Denk dan aan uitstoot zoals koolmonoxide, koolwaterstoffen, stikstofoxide en fijnstof.

Ook thermische en mechanische belasting van de motor kunnen toenemen als u gebruik maakt van het extra potentieel. In dat geval zal ook het verbruik toenemen. Hou er ook rekening mee dat de rest van de auto niet wordt aangepast op het hogere koppel en vermogen. De koppeling, versnellingsbak en de rest van de aandrijflijn krijgen grotere krachten te verwerken, ook daar kan verhoogde slijtage ontstaan. Daarom is het verstandig een dergelijke ingreep zorgvuldig te overwegen en af te vragen of meer koppel en vermogen toch écht wenselijk is en alleen in zee te gaan met een bedrijf met een zekere reputatie. Een voorbeeld van een deskundig bedrijf op dit gebied is Rica Engineering in Wateringen. 

Gevolgen voor de MRB of verzekering zijn er niet, maar de eventuele gevolgen voor het aanbrengen van dergelijke technische ingrijpende wijzigingen kan voor de fabrieksgarantie wél van invloed zijn. Zeker wanneer bij een ontstaan gebrek daar een duidelijke aanwijzing voor is.