Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto stilzetten

Vraag gesteld door J. Rijpkema op 2 november 2020

Ik stal mijn auto 5 maanden buiten en heb haar bij RDW afgemeld. Welke maatregelen moet ik treffen om de auto in goede conditie te houden ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U stalt voor 5 maanden uw auto ergens op een buitenlocatie en u vraagt hoe u dat het beste kunt doen om de auto conditioneel zo goed mogelijk te houden.

Wat betreft de accu kunt u deze het beste verwijderen en op een vorstvrije plek opslaan. Bij voorkeur aan een druppellader om volledige ontlading van de accu te voorkomen. Het advies is ook de bandenspanning flink hoger te zetten, om de kans op hoogteslag van een band te voorkomen na maanden van stilstand. Met 0,5 bar extra bandendruk is dat risico minimaal. 

Verder ook het advies de tank af te tanken. Hoe voller de tank, hoe minder invloed van zuurstof op het verouderingsproces van de brandstoffen en het aantasten van het brandstofsysteem. Betreft het hier een benzine auto dan adviseer ik u de auto af te tanken met de duurdere premium E5 benzine, die in de meest gevallen vrij is van ethanol. Deze toevoeging zorgt voor een snellere verontreiniging van de brandstof dat bij 5 maanden stilstand best zou kunnen plaatsvinden. Bij een diesel kan je ook beter de tank afvullen met een premium dieselbrandstof. Olie verversen zou u kunnen overwegen ná de stallingsperiode. Dan tapt u feitelijk ook de hoeveelheid vocht af dat de olie ook doet verouderen. 

Al het bovenstaande is op een volle tank na misschien niet per se noodzakelijk wanneer u elke twee weken de motor 'n kwartier zou kunnen laten draaien en de auto wat verplaatsen. Al zijn het maar enkele meters. Lukt dat niet dan zou u de bovenstaande tips kunnen toepassen om de auto zo goed mogelijk door die 5 maanden te krijgen.