Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto invoeren vanuit Duitsland

Vraag gesteld door op 6 november 2020

Ik ga volgende week een auto kopen in Duitsland en invoeren naar NL. De dealer bezorgt mij een kenteken (geel) en ik rij met dit kenteken alleen in Duitsland. Dan bij de grens wissel ik twee blanco kentekens met een een dags kenteken van RDW. Is dit allemaal legaal?

Tweede vraag: de dealer bied mij via een extern bedrijf (Intec AG) een auto Garantie aan wat ook Europese dekking heeft. Heeft u hier ervaring mee ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U gaat volgende week een auto aanschaffen in Duitsland. Voor het vervoer regelt uw dealer een geel kenteken die u bij de grens omwisselt voor een eendags kenteken.

Onze ervaring is dat dit eendags kenteken wordt afgegeven ná de NL-keuring en dat het transport vanuit Duitsland in de regel plaatsvindt middels een in Duitsland afgegeven Ausfuhrkennzeichen / Zollkennzeichen incl. verzekering.
Vervolgens vraag je online vóór je de NL grens bereikt een Vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik aan om daar legaal mee binnen Nederland te mogen rijden.

Dus de procedure zoals u die omschrijft kennen wij eerlijk gezegd niet. Dat geldt ook voor de genoemde Europese garantie dekking dat duidelijk een garantieverzekering lijkt met verschillende soorten dekkingen. Ik denk dat u zich wel moet laten voorlichten over de voorwaarden. Met name waar garantie herstel mag worden uitgevoerd. Mogelijk bent u gebonden aan Duitse herstellers en kan niet terugvinden dat dit ook in NL mag plaatsvinden. Al met al voor mij geen gebruikelijke procedure waar we ervaring mee hebben.