Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Andere wielen invloed op stuurbekrachtiging?

Vraag gesteld door J. Lamberts op 11 november 2020

Ik heb sinds juni een Ford Focus sedan uit 2012. De auto was standaard voorzien van 17" wielen met 215/50 banden. Deze heb ik in augustus vervangen door 18" wielen met 225/40 banden.
De auto geeft (en gaf ook al eerder) af en toe een storingsmelding in de stuurbekrachtiging. Meestal als ik de auto nét gestart heb en de eerste paar seconden met wegrijden. Ook voelt de besturing dan erg zwaar. Na een paar seconden verdwijnt dat en gaat de stuurbekrachtiging weer normaal werken. Soms helpt het ook om de motor uit te schakelen en opnieuw te starten.
Mijn vraag is: kunnen de andere wielen invloed hebben op de werking van de stuurbekrachtiging en op de storingsmelding? (de melding komt vaker voor dan in het begin).

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Ford Focus uit 2012 heeft soms een probleem met de stuurbekrachtiging en u vraagt zich af of de andere bandenmaatvoering van invloed kan zijn.

Dat verwachting ik niet omdat de elektronische bekrachtiging op het stuurhuis wel een vaker voorkomend defect is bij deze generatie Focus waardoor volledige vervanging van het stuurhuis dan onvermijdelijk is.

Er zijn stuurhuisspecialisten die dit kunnen repareren voor wellicht een beduidend scherper bedrag dan een origineel nieuw exemplaar bij de dealer. Misschien is het wel verstandig de dealer de opdracht te geven de storing uit te lezen en met een diagnose te komen. De storing was er feitelijk al vóór de bandenwissel en is spijtig genoeg vermoedelijk te relateren aan een andere oorzaak. Een nieuw stuurhuis komt bij benadering in de buurt van 1.500 euro, maar kan de bovengenoemde specialist mogelijk een goedkopere ingreep aanbieden.