Achteruitrijden
Vraag gesteld door op 3 november 2020
In onze zoektocht naar een nieuwe auto (occasion) zijn mijn vrouw en ik gestuit op een Volkswagen Golf-Sportsvan (DSGautomaat). Een mooie auto. Alleen valt ons op dat bij het achteruit rijden de auto flink reageert bij het gasgeven. Wanneer de rem wordt losgelaten rijdt de auto langzaam naar achteren. Maar wanneer je wat gas bij geeft, schiet de auto naar achteren. Is dit normaal vragen wij ons af.
Wellicht kunt u hier ons meer over vertellen.
Antwoord van Jos
ANWB ExpertBij een proefrit met een VW Golf Sportsvan met DSG automaat viel u op dat bij het achteruitrijden deze nadrukkelijk reageert op het gasgeven. U vraagt of dat gebruikelijk is.
Deze automaat en vele andere varianten van automatische transmissies hebben een ''kruip functie''. Met de keuze hendel in D of R, dus voor- of achteruit, begint de auto spontaan langzaam te rollen. Gelang de situatie zal je in de meeste gevallen gas bijgeven en gaat de automaat opschakelen, met name dus bij vooruit rijden. Maar er zijn ook situaties waar je juist van deze kruipfunctie gebruik maakt. Bijvoorbeeld in file verkeer is het slechts een kwestie van je rempedaal loslaten en de auto rolt rustig richting de voorganger en breng je de auto met het rempedaal weer tot stilstand. En óók bij het achteruitrijden zal je in de meeste situatie op basis van het kruipen van de auto gaan manoeuvreren en een fractie bij-remmen wanneer het nét iets te snel gaat. Op het moment dat je gas geeft is de overbrenging zodanig dat er meteen respons is van de motor en de auto er graag vandoor wil.
Ik ben ervan overtuigd dat het een kwestie is van min of meer ontdekken hoe u er in de praktijk mee om moet gaan. Maar ik voorspel dat met name bij het achteruitrijden u meestal het gaspedaal niet zult beroeren. De kruipfunctie is uitermate geschikt om met gepaste snelheid, bijvoorbeeld bij uit of in te parkeren, zo ook goed overzicht te behouden. Het gaspedaal komt er hooguit bij wanneer u snel op een overzichtelijke plek achterwaarts wilt rijden. Maar dat zal eerder een uitzondering zijn dan een regel.
Deel deze pagina