Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zwaar koppelingspedaal en bijgeluiden tijdens het intrappen

Vraag gesteld door op 21 oktober 2020

Ik heb een toyota corolla 2006 1.6 gekocht met 144000km. Ik hoor bijgeluiden in de motorkap als ik de koppeling intrap en ik vind de koppelingspedaal een beetje zwaar. Wat kunnen de oorzaken zijn en zijn er onderdelen die vervangen moeten worden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort een bijgeluid bij uw Toyota Corolla uit 2006 wanneer u de koppeling intrapt die trouwens ook zwaar gaat.

Een diagnose op afstand is eigenlijk altijd erg lastig of zelfs onmogelijk. Ook hier geldt dat je het geluid moet kunnen beoordelen om vervolgens te kunnen plaatsen waar het vandaan komt. Maar wanneer u de koppeling intrapt wordt op dat moment het druklager belast. Mogelijk dat dit onderdeel verantwoordelijk is voor het bijgeluid en de stroevere bediening. Om dat echt goed te kunnen beoordelen en eventueel te vervangen moet de versnellingsbak verwijderd worden. Mogelijk is dan de conclusie dat de volledige koppeling vervangen moet worden dat mogelijk al gauw een kleine 1000 euro kan gaan kosten.

Maar misschien ben ik veel te voorbarig met mijn diagnose. Daarom het advies het probleem voor te leggen aan een garage. Een proefrit zal mogelijk snel helderheid verschaffen met de juiste diagnose. Maar op afstand gok ik op een defect druklager.