Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verstandige keus?

Vraag gesteld door op 31 oktober 2020

Ik kan een Fiat Panda automaat kopen van februari 2014, 26.603 km gereden met de prijs van 7950 Euro, incl. afleverbeurt en 6 maanden Bovag garantie. Is dit een verstandige keus met zo weinig km's. Geen luie auto?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een 6 jaar oude Fiat Panda met slechts 26.000 km op de teller wel een verstandige koop is.

Ik mis de nodige details van de auto om de vraagprijs te checken maar die kunt u altijd nog zelf bekijken via onze Koerslijst. De vraagprijs lijkt mij tamelijk hoog, ondanks de lage tellerstand.

Een autofabrikant hanteert het uitgangspunt dat een auto regelmatig gebruikt dient te worden. Daar is het onderhoudsschema ook op gericht. Gemiddeld zo'n 4.500 km op jaarbasis is summier gebruik en stilstand is feitelijk ook achteruitgang. Een auto blijft beter in conditie door regelmatig te rijden dan langdurig stil te staan en is deze Panda wellicht uitsluitend ingezet voor korte ritjes.

Maar er zijn natuurlijk verzachtende factoren. De verkoper kan misschien met de onderhoudsfacturen of onderhoudsboekje laten zien dat de auto altijd gericht onderhoud heeft gehad dat past bij summier gebruik. In zo'n geval zou je een extreem lage tellerstand nog positief kunnen nuanceren wanneer uit alles blijkt dat de auto wat staat en conditie betreft helemaal overeenkomstig een auto is met 26.000 km op de teller, ondanks de leeftijd van 6 jaar. En met 6 maanden Bovag garantie als veilige stok achter de deur zie ik eerlijk gezegd geen reden een negatief koopadvies uit te brengen.