Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Velgen

Vraag gesteld door E. Jochem op 26 oktober 2020

Ik heb een Skoda Fabia combi 2018 95pk met alu velgen en zomerbanden 215/45/16. Kan ik daar winterbanden 185/60/15 inclusief bijbehorende aluminium velgen op monteren, welke geplaatst zijn geweest op een Duitse Seat Toledo van eind 2015, 1.2TSI 110pk FR line. Kan dit in verband maatvoering van de velg (gat, boutafstand en ET waarde) en mag dat zonder problemen te krijgen met de verzekering.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of een winterbandenset van een Seat Toledo op een Skoda Fabia is te monteren. U noemt alle relevante gegevens van de auto's zodat ik daar meteen de juiste specificaties bij kan zoeken.

U kunt de bandenset zonder problemen gebruiken voor wat betreft de gehele maatvoering en de juridische kant. De omtrek/diameter van de banden komt overeen. De steek is bij beide auto's 5x100, naafdiameter 57,1 mm en de ET-waarde is voor 15"wielen bij de Fabia 38, net zoals bij de wielen van de Toledo. 

Dat de wielen van een Duits gekentekende Toledo komen is verzekeringstechnisch geen probleem. Let wel op de leeftijd, profieldiepte, conditie en eventuele testresultaten van de banden. U doet goed research, dan moeten de banden u ook bieden wat u van winterbanden verwacht.