Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vastzittende rem

Vraag gesteld door op 22 oktober 2020

Na het wassen van de auto heb ik deze in de garage gezet. Toen ik hem een week later wilde pakken was er geen beweging in te krijgen. Na flink gas geven kwam hij met een klap los. Vervolgens hoorde ik gebonk tijdens het rijden, wat toenam bij het remmen. Na enkele kilometers werd het gebonk lichter tot het, na herhaaldelijk remmen, verdween.
Nadien gebeurde dat nog een keer nadat ik hem na een regenbui binnen had gezet. Kunt u mij vertellen wat de oorzaak van dat gebonk was en of het schadelijk is?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na een week in uw garage te hebben gestaan hoorde u bij het met moeite wegrijden een bijgeluid. De auto had een week daarvoor een wasbeurt ondergaan.

Vermoedelijk heeft u de natte auto op de handrem weggezet. Het vocht zorgt dan voor een soort van oxidatie tussen de remblok en remschijf (afhankelijk van de constructie) en kan vervolgens gaan verkleven. Bij het ontlasten van de handrem blijft deze er tóch opstaan. Wanneer je dat wat forceert door toch weg te rijden komt deze meestal wel met met een fikse klap los.

Die oxidatie op de remschijf kan je gedurende een paar remacties dan nog wel als zijnde gebonk waarnemen. Op zich geen kwalijke of zorgelijk situatie maar wel met als aanvullend advies beter in de garage de auto niet op de handrem te zetten na een dergelijke wasbeurt. In de versnelling kan ook wanneer u bang bent dat de auto toch gaat rollen.