Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opdrachtadvies getekend, auto wordt niet geleverd

Vraag gesteld door R. Roosendaal op 30 oktober 2020

In mei handtekening geplaatst voor de aankoop voor een Ford Kuga PHEV. In augustus bericht ontvangen dat levering 21 september zou plaatsvinden. Fabricage fout maakt, dat levering niet kan plaatsvinden. Wij ruilen een Kia Niro 1997 in. Zojuist gelezen dat het lang gaat duren (maart 2021) Hoe gaat dit verder?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In mei 2020 heeft u een nieuwe Ford Kuga gekocht. De vermoedelijke leveringstermijn zou medio september 2020 plaatsvinden. Vanwege productieproblemen zal de levering worden uitgesteld tot medio maart 2021. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Vaste leveringsdatum
Ingevolge artikel 6 BOVAG-voorwaarden is de verkoper in verzuim zodra de leveringsdatum is verstreken.

Vermoedelijke leveringstermijn
Ingevolge artikel 6 lid 2 BOVAG-voorwaarden moet de consument de verkoper eerst in gebreke stellen. Dit betekent dat de verkoper nog een termijn van drie weken krijgt om af te leveren. Als de verkoper de auto, onderdeel of accessoire na het verstrijken van deze termijn nog niet heeft afgeleverd, dan is de verkoper in verzuim.

Gevolgen verzuim (artikel 7 BOVAG-voorwaarden)
Als de verkoper in verzuim is op grond van artikel 6 BOVAG-voorwaarden, dan mag de consument de overeenkomst ontbinden;
Verder kan de consument vergoeding vragen van zijn schade, tenzij de verkoper een beroep kan doen op overmacht.

Onderhandelingspositie
Nu de levering van de auto is uitgesteld tot medio maart 2021, raad ik u aan na te gaan wat de gevolgen hiervan zijn qua eventuele verhoging catalogusprijs vanuit de importeur en/of wijzigingen in BPM en overige heffingen, belastingen. Bespreek voorts met de dealer hoe om te gaan met de op papier ingeruilde auto (apk, onderhoud, defecten). Of kunt u de auto nu al inruilen en biedt de dealer u een leenauto? Mocht u er met de dealer niet uitkomen, dan heeft u het recht de koopovereenkomst te ontbinden, nadat de dealer in verzuim is.
 
Meer informatie over leveringstermijn en/of onze modelbrieven vindt u op onze website.